برخی از افراد سالم و بزرگسال، حتی آنهایی که تصورش را نمیکنند ممکن است کمخونی داشته باشند.
به گزارش مجله ملودی به دلیل عادتهای تغذیهای ایرانیان که برخی از آنها دشمن جذب آهن هستند ممکن است هر انسانی در برههای از زمان در زندگی خود دچار کم خونی شود، این مشکل وقتی بروز میکند که تعداد گلبولهای قرمز خون از حد نرمال کمتر شود. سلولهای قرمز خون شامل هموگلوبین هستند. هموگلوبین پروتئینی بر پایه آهن است که به سلولهای خون در حمل اکسیژن کمک میکند. هنگامی که کم خون میشوید، خون نمیتواند به مقدار کافی اکسیژن به اعضا و بافتهای بدن برساند.
بنا به نظر سازمان بهداشت جهانی، مردانی که کمتر از ۱۳ گرم هموگلوبین در یک دهم لیتر خون دارند کمخون هستند. برای زنان این میزان به ۱۲ گرم هموگلوبین در یک دهم لیتر میرسد.
هر چیزی که طول عمر سلولهای قرمز خون را برهم بزند، سبب کمخونی میشود، همچنین کاهش تولید سلولهای خون، افزایش تخریب سلولهای قرمز یا از دست دادن خون بیش از حد نیز از عوامل کمخونی هستند.
کمخونی بنا به دلیل ایجاد آن، انواع مختلف دارد. زنان و افراد مبتلا به بیماریهای مزمن بیشتر در خطر ابتلا به کمخونی هستند. شرایط مانند یائسگی، بارداری، زخمها، اختلالات گوارشی، سرطان، خونریزی، بیماریهای مزمن، کمبود آهن، اسید فولیک، ویتامین ب ۱۲ باعث کم خونی میشوند.اما بعضی از انواع کمخونی مادرزادی هستند. نشانههای کمخونی بسته به دلیل ایجاد آن از متوسط تا شدید بروز مییابند.
پیروی از رژیمهای سختگیرانه، رژیمهای گیاهخواری بدون مصرف مکملهای غذایی و تغذیه ناسالم هم باعث کمبود آهن و هم باعث کمبود ویتامین ب ۱۲ میشود.
نشانههای رایج آن خستگی مفرط، رنگپریدگی، سوزس سردل، تنفس کوتاه، درد قفسه سینه، سرگیجه، مشکلات شناختی، سردرد، سرد بودن دست و پا، کم انرژی بودن، ریزش مو و فشار خون بالا یا پایین است.
توجه داشته باشید که نوشیدن چای بلافاصله بعد از وعده غذایی باعث اختلال در جذب آهن و به دنبال آن ابتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن میشود.